Ivo Robić 'Mister Morgen: 9.03.2000. – 9.03.2013.

U subotu, 9. ožujka, navršava se 13 godina od smrti Ive Robića, hrvatskog pjevača i skladatelja – najvećeg imena hrvatske glazbe i pop kulture druge polovice 20. stoljeća.

U znak sjećanja, Hrvatska glazbena unija i HGU Podružnica 3 Rijeka, u petak 8. ožujka u 14 sati položit će cvijeće na Mirogoju u Zagrebu, posljednjem počivalištu Ive Robića.

Ivo Robić najuspješniji je i najustrajniji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru i svjetski postao poznat kao "Mister Morgen" (ploču s pjesmom Morgen prodao u više od milijun primjeraka), što je do danas ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao.

Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće: Polydor, Supraphon i Jugoton (sadašnji Croatia Records). Pjesme su mu se prodavale u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici. Od 1950. godine započinju njegovi čuveni ljetni nastupi u Opatiji (terasa Hotela Kvarner) i dugogodišnja glazbena suradnja s domaćim glazbenicima i festivalima. Ivo Robić bio je dugogodišnji član i počasni Predsjednik HGU-a.

Od mnogobrojnih nagrada izdvajamo slijedeće:
·         1981. Nagrada Josip Štolcer Slavenski – za glazbenu umjetnost
·         1997. Diskografska nagrada Porin za životno djelo
·         Zlatna Jugotonova ptica za milijun prodanih primjeraka Lp nosača zvuka
Odavanju počasti pridružit će se i predstavnici Hgu Podružnice 3 Rijeka, čiji je član od osnivanja bio pokojni Ivo Robić, a u kući u Ičićima u kojoj je I.Robić proveo veliki dio života (nakon njegove smrti prenamjenjena u kapelicu), održat će se prigodni program.
·         09.03.2013. Ičići - Sveta misa 18h

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr